SETEMBRE


INICI DE L'EXPERIÈNCIA

Setembre 2023, el viatge comença. El programa Sensei es presenta com una gran oportunitat per nosaltres, les mestres novelles. Ens permet passar a l’acció, posar en pràctica els aprenentatges assolits a la universitat, així com desenvolupar habilitats i competències docents, aprenentatges que només poden tenir lloc en el dia a dia a una escola. Aquest programa, a més a més, ens permet treballar com a mestres a l’escola pública sense tenir encara la responsabilitat d’una tutoria i l’oportunitat de continuar formant-te. Tot l’exposat em va fer veure que aquesta era una gran oportunitat per una mestra novella com jo, que va graduar-se al juny d’aquest mateix any. 

Així doncs, un cop acceptat el repte, vaig iniciar una cerca d’informació sobre el centre, Dolors Monserdà-Santapau. Cada individu té les seves preferències a l’hora de preparar un viatge. En el meu cas, com no coneixia l’escola, vaig decidir informar-me a través de fonts digitals i de preguntar a diverses mestres. Voler conèixer sobre l’escola va ajudar-me a descobrir que tindria la sort de viure l’experiència a un centre ple de vida. Conèixer, a priori, l’espai on pròximament passaria molt de temps em va donar la seguretat i tranquil·litat que necessitava, així com motivació per començar l’experiència.

A escala més personal, voldria destacar que sempre m’ha fet respecte sortir de la zona de confort. Com exposa Roser Claramunt (2013), aquest procés implica separar-te de tot allò que t’és familiar, d’on et sents segur i protegit, d’allà on et deixes portar pel teu pilot automàtic. Malgrat ser conscient que expandir aquesta zona m’enriquiria tant en l’àmbit personal com en el professional, no vaig poder evitar sentir curiositat, nervis i incertesa per haver d’enfrontar-me a aquesta situació nova. De fet, va ser una sensació molt similar a l’experimentada els dies abans d’iniciar les pràctiques curriculars a una escola. 

Així doncs, l’1 de setembre, amb molts neguits i il·lusió, va començar l’aventura que, avui, ja sento que em regalarà una de les experiències més enriquidores de la meva vida. La primera trobada va permetre conèixer tot el claustre i participar en dinàmiques que tenen per objectiu conèixer més l’escola, els seus punts forts i febles, a tots els docents nous. Aquestes activitats em van ajudar a confirmar el fet que una escola no només és constituïda per un edifici, els docents i els infants, sinó que hi ha tants agents que en formen part que, de vegades, resulta tot un repte arribar a conèixer i analitzar, com caldria, tots els fenòmens que donen vida a les escoles.

En definitiva, em va fer il·lusió posar cara a tothom, així com conèixer l’edifici i l’entorn que, per mi, ha estat una de les coses que més m’han agradat de l’escola. 

​​Claramunt, R. (2013). 5 claus per atrevir-te a sortir de la teva zona de confort. Kaizen Singular. Disponible a:
https://www.kaizensingular.com/ca/atrevir-se-a-sortir-de-la-nostra-zona-de-confort/


ACOLLIDA

  • Docents

Els inicis, portis tota la vida o sigui el primer cop, penso que fan respecte. Com serà la gent? Connectaré amb algú? Em sentiré a gust? Són moltes les preguntes i els neguits que et venen al cap.

La meva experiència personal en relació amb l’acollida a l’escola ha estat molt positiva. Des de l’inici m’he esforçat per tenir una actitud proactiva i dedicar temps a conèixer i relacionar-me amb els nous companys i companyes. En aquest sentit, estic satisfeta, atès que m’he enfrontat a una situació que a priori em feia molt de respecte, i ha sortit bé. Malgrat que els primers dies em vaig sentir molt inferior, per la diferència d’edat amb les companyes, els i les companyes em van facilitar molt els primers dies, fent-me sentir una més. Ara, doncs, veig aquesta situació que abans se’m presentava com a negativa com una oportunitat d’aprendre de persones amb molta més experiència que jo. Estic convençuda que tothom en algun moment ha sigut la persona més jove de la seva feina i, què passa? Cadascú aporta coses diferents, però necessàries.

Continuant amb l’acollida, l’equip directiu ens va compartir als diferents docents nous el pla d’acollida de l’escola, el qual vam poder llegir i, seguidament, consultar possibles dubtes. Penso que disposar d’aquest document facilita conèixer la línia pedagògica de l’escola, els seus valors i trets més identitaris.  

D’altra banda, voldria destacar que la cap d’estudis, encarregada de dissenyar els horaris, va tenir molt en compte els meus interessos, dissenyant l’horari de tal manera que puc estar la major part de la jornada lectiva a cicle inicial. Altrament, estic una hora a infantil i una a 3r, aspecte que considero enriquidor per conèixer com es treballa a les diferents etapes de l’escola. 

Gràcies al període d’acollida i a les converses amb les docents mentores,  m’he plantejat quines són les preguntes a fer i la informació que s’ha de tenir, de totes totes, en arribar a una nova escola. Considero que quan comencem a fer substitucions i a passar per diferents escoles, conèixer aquestes dades ens ajudarà a adaptar-nos més ràpidament al nou entorn. 

Algunes d’aquestes preguntes són:

  • – El menjador de l’escola ofereix menú a les mestres?
  • – On es fan les entrades i sortides del grup?
  • Infants

Com es gestiona l’inici d’un nou curs lectiu? Com exposa la Fundació Pere Tarrés (2023), l’acabament de l’estiu i l’inici del curs escolar arriben sempre acompanyats d’un ventall d’emocions que no sempre són fàcils de gestionar.

Com a mestra novell, encetar un nou curs lectiu era un dels meus grans reptes. Gràcies, doncs, a formar part d’un claustre des del setembre, he pogut vivenciar la importància d’aquest moment educatiu, de crear vincle amb la tutora que les acull, i d’oferir als infants un ambient acollidor i positiu des de l’inici. Jo mateixa recordo els nervis la nit abans de tornar a l’escola, de conèixer la nova mestra, la nova classe, etc. empatitzar amb els infants m’ha ajudat a ser més conscient de totes les emocions que hi ha sobre la taula en aquest moment del curs. Formar-ne part, doncs, m’ha permès adquirir idees per l’acollida dels infants i la presentació d’una tutora al grup, per fer una entrada de curs el més agradable i il·lusionant possible. A continuació, en comparteixo algunes. 

Idees pels primers dies d’escola (Setmana de la coneixença)

  • Activitats de coneixença a l’aula per començar: 
    • La mestra pregunta que han fet durant l’estiu. Ho va apuntant per després preguntar qui ha fet cada cosa (manera de veure si han escoltat).
    • Joc per trobar a les persones que han fet el mateix que tu a l’estiu.
    • Gimcana amb tota l’escola:
    • Tassetes.
    • Passar el riu (amb diaris).
    • Pistoler (per practicar els noms).
    • Conte de les fruites (amb cercles).
    • Mocador.
    • Atrapa cues.
    • Formatgets. 
  • Pintar una pedra per grups i fer una representació artística tota l’escola. 
 
  • Foto de cada infant + una bafarada amb un desig pel curs.
  • Banderola decorada pels infants. Paraula bonica/descripció d’un mateix/a + autoretrat. Les famílies hauran de descobrir quina és del seu fill/filla a la reunió de famílies. 
  • Missatge de la mestra a l’agenda de cada infant, desitjant-los un bon inici de curs. 
  • Decorar els passadissos.
  • Activitat: el que més m’ha agradat de l’estiu és… + dibuix.
  • Dedicar temps a establir rutines positives des de l’inici, molt important.

Fundació Pere Tarrers. (2023). La Fundació Pere Tarrés proposa 10 consells per gestionar millor l’inici de curs en família. Fundació Pere Tarrers. Disponible a:  https://www.peretarres.org/actualitat/noticies/deu-consells-gestionar-millor-inici-curs 

REUNIÓ FAMÍLIES

26 de setembre del 2023

Les reunions d’inici de curs són una bona oportunitat per crear un nou clima i obrir la porta a una nova etapa que transformi els rols, les expectatives i les actituds (Blanch, 2017).

Han estat dues setmanes molt intenses a l’escola. S’apropen les reunions de famílies i, mestres que porten tota la vida treballant com a docents, m’expressen que continuen posant-se una mica nervioses davant d’aquesta trobada: “Tenim el més important de la seva vida a les nostres mans”, verbalitza la Carme. Les reunions de famílies són molt importants. És un espai de trobada que se centra a propiciar una relació de confiança i vincles de col·laboració entre famílies i escola, així com a donar a conèixer com es treballa per compartir el mateix objectiu (Bergadà, 2023). Donada la importància, la reunió es va estar debatent i preparant amb el cicle durant una setmana.

A Cicle Inicial em donen l’oportunitat de participar-hi a la reunió de 2n, d’on soc especialista. A més, tinc la llibertat de triar de quin tema vull parlar. Decideixo fer-ho d’Innovamat, atès que el porto a terme i conec la proposta des de fa anys. Agraeixo molt l’oportunitat, sabia que seria una experiència molt enriquidora.

L’inici de la reunió pedagògica es va fer al menjador. L’equip directiu va ser l’encarregat d’entomar-la presentant els diferents docents, el Programa Sensei i els objectius principals del curs, així com la importància de la lectura al llarg de totes les etapes. Un cop acabada la part general, les famílies van pujar a les aules, on van dur a terme una dinàmica per donar importància a la lectura. Aquest fet em va agradar, atès que evita un simple traspàs d’informació i propicia el debat pedagògic amb les famílies. En el cas de cicle inicial, vam considerar una bona idea fer que, per grups, intentessin llegir llibres en altres idiomes, emprant les estratègies que consideressin. L’objectiu amb aquesta va ser posar-nos en la pell dels infants que s’estan iniciant en la lectoescriptura. Quines estratègies podem utilitzar quan no entenem el que hi posa?

Acabada la dinàmica, vam procedir a explicar com treballem a l’escola, els especialistes que entren a l’aula, les diferents sortides del curs, les colònies, etc. A l’últim, les famílies van haver de buscar una banderola feta pel seu fill/a. En ella apareixia un autorretrat i una descripció d’ells i elles. Penso que involucrar els protagonistes amb aquest tipus de dinàmica va ser tot un encert, tant per les famílies, que es van engrescar buscant quina podria ser del seu fill/filla, com pels infants, que es van poder sentir part de la reunió. 

Personalment, formar part de la reunió per primer cop com a mestra m’ha ajudat a confirmar que aquestes trobades són imprescindibles i molt importants per afavorir un clima de col·laboració i entesa amb les famílies, així com per potenciar en ells i elles un sentiment de pertinença a l’escola, que també és seva. En definitiva, com diu Nati Bergadà (2023), les famílies i els docents hem de col·laborar i caminar en la mateixa direcció per educar conjuntament als infants.

Per educar un infant cal la tribu sencera 

(Proverbi africà).

Bergadà, N. (2023). Estratègies per preparar una reunió d’inici de curs inoblidable. Nati Bergadà. Disponible a: https://natibergada.cat/estrategies-per-preparar-una-bona-reunio-dinici-de-curs-inoblidable/

Blanch, S. (2017). Com redissenyar les reunions amb famílies? Fundació Jaume Bofill. Disponible a: https://www.educaciodema.cat/sites/default/files/crides/guia_crides_families_05.07.17.pdf